Shanghai skyline
Shanghai skyline

Shanghai is met zo'n 13.42 miljoen inwoners een van de grootste steden in de volksrepubliek China en de 7e grootste stad van de wereld. Er wordt geschat dat er nog ongeveer 5 miljoen mensen ongedocumenteerd in Shanghai wonen en werken, wat het totaal op ruim 18 miljoen inwoners brengt. Eigenlijk is Shanghai een van de belangrijkste culturele, commerciële, financiële, industriële en communistische centra van China. Samen met haar zusterstad Rotterdam strijdt Shanghai om de grootste haven van de wereld te zijn en op het moment moet Rotterdam het onderspit delven.

Vooral in economisch opzicht is Shanghai erg belangrijk in China: ze wordt gezien als het handelscentrum van China. De grootste rivaal is Hong Kong, die zichzelf als het grootste economische centrum van China ziet. Ook qua grootste havenstad is Hong Kong een geduchte rivaal.

Dat Shanghai een economisch belangrijke stad is blijkt ook uit de 'building boom': in razend tempo worden er grote, moderne gebouwen uit de grond gestampt. De toegepaste architectuur staat bekend om zijn unieke stijl, vooral als het gaat over de bovenste verdiepingen van de wolkenkrabbers: er zijn verschillende restaurants gevestigd op de bovenste verdiepingen, die het uiterlijk hebben van een vliegende schotel. Maar niet alleen de moderne architectuur met veel kleur en vreemde designs zijn belangrijk bij de architecten: ook de 'green areas' moeten duidelijker aanwezig worden gemaakt in de stad, ook als voorbereiding op de Expo, die in 2010 in Shanghai plaats zal gaan vinden.

De temperatuur in Shanghai is aanzienlijk beter dan in Nederland: het vriest er niet vaak en in de zomermaanden is het meestal rond de 32 graden. De neerslag is echter ook op z'n hoogst in de zomer periode...

Enige statistieken:

  • Inwoners (geregistreerd, in 2003): 13.42 miljoen
  • Levensverwachting vrouwen: 81.81 jaar
  • Levensverwachting mannen: 77.78 jaar
  • Percentage ongeschoold: 5,4%